Den spede begynnelse

– Vi var jævlig spent altså, før den første forestillingen. Det husker jeg veldig godt, jeg gikk inn og ut av salen for å telle hvor mange som hadde møtt opp for å se! Reiner Aarseth og Roger Stormo mimrer tilbake til tidenes første Nord-Norsk Revyfestival.

Det hele startet på Kjelling i Gildeskål i 1988. Til stede var 12-14 stykker fra Ørnesrevyen og Neverdalsrevyen i Meløy, og fra Nygårdsjøen i Gildeskål.
– Vi hadde fått forståelsen fra Norsk Revyfestival på Høylandet at de ikke kunne fortsette med å arrangere festival årlig, og det ble liksom startskuddet for at vi begynte planleggingen av egen festival, husker Reinert.

En tragedie
Høsten -89 startet planleggingen, og sommeren -90 var det duket for tidenes første festival i Meløy Kulturhus i Glomfjord.
– Vi brukte hele -89 til å bygge opp organisasjonen, og det var mange ideer på bordet som aldri ble noe av. Men vi hadde umåtelig tillit til at vi skulle klare å fylle kulturhuset, flirer Reinert.
Om det anses som et hårete mål kan vel diskuteres, men helt opp nådde likevel ikke første festival som gikk over tre dager.
– Forestillingen på torsdag var en tragedie, og vi var ganske nedstemte og mutte fordi såpass få møtte opp, forteller Reinert.
– Men så tok det seg opp på fredag og lørdag, og etter helgen var vi godt fornøyde, tilføyer Roger.

Selvskreven
Det gikk på papir den gang, elektronisk påmelding til festivalen skulle ikke komme før år senere.
– Den første festivalen mener jeg at det var åtte påmeldte revylag, hvor Ørnesrevyen var selvskreven, forklarer Roger.
I tillegg var også Troms og Finnmark, Belfjorden og Fauske blant de som var representerte.
– Åh, det var masse papir, ja! Alt skjedde jo på papir den gangen, og jeg husker vi engasjerte noen i Bodø for å lage programhefter for oss, smiler Reinert.

Skjenkebevilgninga
– Ja, det var ikke bare-bare, vi sloss mye med kommunen for å få lov til å servere alkohol, ler Roger.
For det var ikke legitimt med ølservering på den tiden, og den første festivalen fikk de kun lov å servere øl på lørdag.
– Det var et mas altså, vi hadde ølfat vi skulle servere fra som var kjempevarme og som skummet overalt. Så jeg husker vi var oppe på Glomfjord hotell og hentet isbiter som vi satte fatet i, men det nyttet ikke. Det var skum overalt uansett, humrer de to.

Liv laga
– Det var jo varierende kvalitet på numrene i begynnelsen, men alt i alt falt det i smak for folk. Summa summarum så var det jo ikke steingælli, og Velfjorden bidro veldig sterkt, sier Reinert.
Nå i 2020 feirer Nord Norsk Revyfestival 30-års jubileum, og i dag har publikumsantallet og kontrollen på skjenkebevilgningen stabilisert seg kraftig.
– Vi konkluderte med at det var liv laga, og vi gav oss ikke!

Tekst og foto: Ny Næring AS